tisdag 4 maj 2010

Rice Crisp tårta!!


Supergod marängtårta med citronkräm. En riktigt god tårta som går hem i alla åldrar!
Tid: 2,5 timmar varav 1 timmes jobb.
ca 14 bitar
Laktosfritt -Ta laktosfri grädde, smör och choklad.
Glutenfritt -Byt ut vetemjölet mot arrowrot.
Vegetariskt
Ingredienser:
Marängbottnar:
4 st äggvitor
3 dl strösocker
3 dl vårgårda puffat rostat ris eller Rice Krispies (rispuffar)
Fyllning:
4 st äggulor
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
100 g smör
1 tsk citronarom
Garnering:
4 dl vispgrädde
25 g mörk choklad


Gör så här:
Förbered bakplåtspappret. Alternativ 1: Ta fram en långpanna 30x40 cm och klä med bakplåtspapper. Alternativ 2: Eftersom smeten inte flyter ut så kan man också ta en större plåt och så ritar man ut måtten 30x40 cm med blyertspenna på ena sidan av bakplåtspappret och vänder sedan den sidan ned på plåten så får man inte blyerts i tårtan. Alternativ 3: Vill man ha en rund tårta så ritar man istället ut 2 st runda cirklar med diameter ca 27,5 centimeter på bakplåtspappret.
Dela äggen. Lägg äggvitorna i en torr och ren (fettfri) vispskål. Häll på sockret. Lägg äggulorna i en liten skål som du täcker med plastfolie och ställer in i kylen.
Vispa äggvitor och socker till en fast smet. Det ska gå och vända upp och ner på bunken. Vänd försiktigt ner det puffade riset och rör sakta och försiktigt till en jämn smet.
Bred ut smeten jämnt över (hela ytan du ritat ut) på bakplåtspappret.
Grädda mitt i ugnen i 125°C i en timme. Stäng av värmen och låt stå ytterligare 15 min i ugnen. OBS! Öppna inte ugnsluckan någon gång under tiden.
Stjälp upp marängkakan på ett galler och dra försiktigt bort bakplåtspappret medan marängen är varm så lossnar det lätt.
Lägg en bakduk över och låt svalna. Den kan om man vill ligga i rumstemperatur över natten.
Fyllningen:
Lägg äggulor, socker, grädde och mjöl i en kastrull och vispa med en handvisp till en jämn smet.
Låt koka upp på svag värme under omrörning. Rör sakta hela tiden. När krämen börjar tjockna, sänk värmen och låt sjuda under omrörning 1-2 minuter så att den blir riktigt tjock. Ta av kastrullen från plattan. Tillsätt smöret, gärna skuret i mindre bitar och rör försiktigt tills smöret smält och krämen blir blank och fin. Tillsätt citronarom och rör om. Låt krämen svalna så den blir ljummen eller kallare.
Om du gjort en rektangulär maräng så dela den på mitten, försiktigt med en vass kniv, så att du får två lika stora marängkakor. Om du gjort runda maränger så har du redan 2 st. Var försiktig, marängen går lätt sönder men om marängen går sönder så gör det inte så mycket för det döljs lätt med fyllningen och garneringen.
Lägg den trasigaste/fulaste marängkakan på ett serveringsfat. Bred på den gula krämen. Lägg den andra marängkakan ovanpå.
Garnering:
Vispa grädden tjock. Bred ut den ovanpå marängen.
Smält chokladen i en liten skål i mikron. Ta en sked eller gaffel och ringla chokladen över grädden.
Ställ in tårtan i kylskåp fram till servering. Låt den helst inte stå mer än 4 timmar fram till serveringen för att den kan sjunka lite då när marängen smälter av fyllningen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar