tisdag 4 maj 2010

glassmäräng tårta!

Mycket god glassmarängtårta som även kallas för dajmtårta / daimtårta (lite olika stavningar förekommer). Receptet är ganska enkelt att göra och bra att ta fram ur frysen när gästerna kommer!
Tid: 6,5 timmar varav 30 minuters jobb
12 bitar
Ingredienser:
Marängbotten:
100 g hasselnötkärnor
3 st äggvitor
2 dl strösocker
Glass-smet:
3 st äggulor
0,5 dl florsocker
5 dl vispgrädde
1 dl sötmandel
50 g choklad
Garnering:
kakao
eller hackad choklad
Utrustning du behöver:
elvisp eller köksmaskin
Gör så här:
Hetta upp en torr stekpanna. Rosta nötterna så här: "Stek" nötterna några minuter så att de blir gyllengula och luktar nötter. Låt dem svalna och grovhacka dem.
Dela äggen. Häll äggvitorna i en bunke och lägg äggulorna i en annan.
Vispa äggvitor till ett hårt skum med elvisp eller köksmaskin med visp. Tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter. Blanda ner de hackade nötterna.
Bred ut marängsmeten på en smord plåt, eller på bakplåtspapper på en plåt till en rund botten ca 26 cm i diameter. Man kan också använda en rund form med löstagbar kant så slipper man använda folie senare.
Grädda marängbottnen mitt i ugnen i 150 grader (varmluft eller vanlig ugn) ca 45 minuter.
Låt marängbottnen svalna.
Vispa äggulor och florsocker ljust och pösigt, använd gärna elvisp eller köksmaskin med visp. Du kan använda samma vispar som till äggvitesmeten, de behöver ej diskas emellan.
Vispa grädden och blanda ner den i äggsmeten.
Hacka mandel och choklad och blanda ner i smeten. Gör en foliering och sätt fast runt marängbotten. Den ska vara några centimeter högre än bottnen så att glass-smeten hålls på plats. Häll glass-smeten på marängen och bred ut den jämnt. Om man vill kan man göra mönster med en gaffel.
Frys tårtan i minst 5 timmar. Täck den med folie om den ska stå där längre än 5 timmar. Tårtan kan förvaras i frysen upp till 3 månader.
Vid servering: Låt tårtan stå i rumstemperatur 30 minuter eller kylskåp 1 timme. Dekorera sedan med siktad kakao och/eller hackad choklad eller chokladgodis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar